Samen goede ouders zijn: wat hebben onze kinderen nodig?

Kinderen opvoeden is een grote opdracht en verantwoordelijkheid. Een uitdaging waarvoor je geen opleiding krijgt. Hoe kun je nu beide goede ouders zijn voor jullie kind of kinderen, zodat zij opgroeien tot tevreden en evenwichtige volwassenen?

Meer lezen
Alcohol en je relatie: niet altijd feest voor beide partners

Drankgebruik is een belangrijke veroorzaker van relatieproblemen. Klaagt jouw partner over jouw alcoholgebruik? Is jouw vertrouwen of respect voor je partner aangetast door drankgebruik? Of worstel je met de ongezonde invloed van drugs gebruik, pornografie, eten, medicatie of spullen in jullie leven? Lees dan dit blog.

Meer lezen
Prettige feestdagen: de 5 gouden relatietips voor een stressvrije kerstvakantie

Anders dan in tv-reclames is er bij veel stellen weinig gezelligheid en intimiteit tijdens de feestdagen, maar conflict en teleurstelling. Het aantal scheidingen piekt na kerst en ook in onze praktijk is het spitsuur. Lees onze 5 gouden tips voor een stressvrije kerst met elkaar, je gezin en je familie.

Meer lezen
Dominante of controlerende partner: hoe ervaar ik meer gelijkwaardigheid in mijn relatie?

Een overheersende en een inschikkelijke partner. Of twee koppige kapiteins op een schip in machtsstrijd. Wat als in een relatie één of beide partners dominant en controlerend zijn? Wat zit er achter, kun je naar gelijkwaardigheid toegroeien, en hoe? Lees onze analyse.

Meer lezen
Niet met en niet zonder elkaar kunnen: hoe je stabiliteit vindt in een heftige relatie

Sommige relaties gaan van hevige passie naar heftige ruzie. Ze kennen hoge ups maar ook diepe downs. Op termijn putten de voortdurende escalaties uit. Partners verlangen naar rust en stabiliteit en zoeken hulp. Lees hier hoe wij als relatietherapeuten kijken naar emotioneel intense relaties.

Meer lezen
Vertrouwd, maar geen chemie en passie meer: hoe je aantrekkingskracht terugbrengt

Je relatie voelt vertrouwd, maar er is geen passie meer. Je wilt niet scheiden, maar ook niet leven als broer en zus, zonder seks. Aantrekkingskracht: het lijkt iets magisch, maar heeft een logica. Hoe hou je het spannend in een langdurige relatie? Lees hier hoe chemie verdwijnt en terugkomt.

Meer lezen
Verder komen in de liefde: wanneer jouw relaties steeds weer op hetzelfde punt stranden

“Mijn relaties stranden steeds weer op hetzelfde punt. Ik kom niet echt verder in de liefde. Hoe kan dat?” Deze vraag stellen mensen die na een scheiding of teleurstellende relatie(s) verlangen naar duurzame liefde met hun partner. Lees hier ons antwoord.

Meer lezen
Pleasende partners: hoe goeiigheid en aanpassing je relatie kan vernielen

Pleasers. Het zijn zulke lieve en behulpzame mensen. Iedereen mag deze allemansvrienden. Maar hun partners zijn vaak BOOS! Over het gebrek aan ruggegraat, duidelijkheid en daadkracht. Pleasegedrag is niet onschuldig, maar een serieuze bedreiging voor een gezonde liefdesrelatie. Lees hoe je eraan en eraf komt.

Meer lezen
Scheefgroei in het ouderschap: als jullie kind steeds naar één ouder toe gaat en de ander negeert

Laat jullie kind of puber jou of je partner pijnlijk links liggen? Hebben jullie machtsstrijd over de opvoeding? Of ben je overvraagd omdat alles op jou neerkomt in huis? De ene ouder staat altijd ‘aan’ en de ander voelt zich pijnlijk genegeerd: dit zijn 4 redenen waarom kinderen een voorkeur hebben voor één van hun ouders.

Meer lezen
Handen vasthouden: 10 verrassende effecten op je welzijn

In de verliefdheidsfase doen we het vaak. Minder vaak zie je een vertederend oud stel, hand in hand. Maar handen vasthouden is een echte liefdesbooster. Lees hier welke 10 dingen meteen van je gezondheids-bucketlist kunnen als je handen vasthoudt met je liefdespartner.

Meer lezen
Geen of weinig seks in je relatie: is leven als broer en zus een probleem?

Geen of amper seks en leven als broer en zus, alleen nog voorspelbare seks of goedmaakseks. Is dat een probleem? Wat is goede seks? Hoe belangrijk is seks in een relatie en kun je zonder? Kun je iets doen voor een beter seksleven? En wat kan een relatietherapeut ermee?

Meer lezen
Nooit ruzie in je relatie: een goed teken of niet?

Relaties waarin er nooit ruzie is, waarin het nooit schuurt of botst. Dat lijkt misschien ideaal, maar juist wrijving geeft glans. Niets confronteren betekent ook geen ontmoeting. Conflictvermijders kiezen voor pseudo-harmonie, en dat heeft een prijs.

Meer lezen
Ontrouw en vreemdgaan: is er nog een toekomst?

Ontrouw, vreemdgaan, een slippertje, een affaire, een onenightstand, een buitenechtelijke relatie, of een emotionele band zonder medeweten of instemming van je partner. Wat zijn de oorzaken, wat voor effect heeft het op je relatie en is herstel mogelijk?

Meer lezen
Diepgang in je relatie: leer dan omgaan met gevoelens

Als één of beide partners moeite hebben om om te gaan met gevoelens en emoties wordt de relatie oppervlakkig of dramatisch. Emotionele intelligentie moet je leren van een voorbeeldige volwassene, bijvoorbeeld je partner…

Meer lezen
Conflicten de-escaleren: een waardevol wapen in de strijd

Deze spanningsvolle tijd trekt ook sporen in relaties. Niet de last breekt je, maar de manier waarop je hem draagt. Functioneer jij als partner (en ouder) op je optimale tolerantieniveau of ben onderkoeld of oververhit? En dan?

Meer lezen
In lockdown: 6 gouden relatietips in coronatijd

Lockdown: meer samen thuis en minder ‘uitvlucht’ mogelijk. Spanningen lopen op, of komen naar buiten. Een noodzaak én een kans om gezond(er) te leren relateren. Hier onze zes gouden relatietips.

Meer lezen