Handen vasthouden: 10 verrassende effecten op je welzijn

 

Een van de meest basale en universele vormen van genegenheid is het vasthouden van handen. Er zijn studies naar gedaan waarom mensen dit doen. Er zijn vele redenen maar de belangrijkste daarvan is het gevoel van veiligheid en het gevoel dat we er niet alleen voor staan in het leven. Hieronder 10 effecten van handen vasthouden (met je geliefde of een persoon die je heel nabij staat).


Handen vasthouden:

1. Biedt een gevoel van veiligheid en geruststelling.

Draagt bij aan het gevoel erbij/thuishoren en geaccepteerd worden in elkaars leefomgeving. Geeft een gevoel van aarding.

2. Vermindert stress onmiddellijk.

Het verlaagt de hartslag en de bloeddruk.

3. Verhoogt de aanmaak van het liefdeshormoon oxytocine.

Dit veroorzaakt een goed gevoel in je lichaam, net zoals bij knuffelen of seks. Dit versterkt het gevoel van nabijheid en verbinding ook buiten de slaapkamer.

4. Versterkt je band.

Oxytocine wordt geassocieerd met gevoelens van empathie, mededogen en vertrouwen. Dit zijn enkele van de emoties die cruciaal zijn voor het opbouwen van een sterk en duurzaam partnerschap. Regelmatig handen vasthouden met je partner versterkt je band en stimuleert de ontwikkeling van die essentiële gevoelens.

(artikeltekst gaat verder onder de foto)

5. Verlicht pijn.

Het is aangetoond dat fysieke aanraking, vooral empathische aanraking zoals het vasthouden van de hand, de ervaring van pijn vermindert. Door naar de hand van je partner te reiken als je in nood bent, ervaar je minder ongemak en meer veiligheid.

6. Is een taal/gebaar van liefde.

Fysieke aanraking is één van de vijf liefdestalen, ontwikkeld door relatie-expert Dr. Gary Chapman. Mensen met deze liefdestaal voelen zich geliefd (en drukken hun liefde vaak uit) door fysiek contact met hun partner. Handen vasthouden is een eenvoudige, direct beschikbare manier om je partner te laten zien dat je van hem houdt en hem waardeert.

7. Houdt het hart gezond.

Handen vasthouden kan de bloeddruk verlagen en je hartslag verlagen. Beide factoren kunnen bijdragen aan minder stress en een betere algehele gezondheid van het hart. Mensen die een lagere hartslag en bloeddruk kunnen handhaven, ervaren minder hart-gerelateerde klachten.

8. Verzacht angst.

In een angstige periode ervaren mensen de toestand van vluchten, vechten of bevriezen. De hartslag neemt toe, de ademhaling wordt snel en oppervlakkig, de cortisolspiegel stijgt en de bloeddruk stijgt. Al deze factoren kunnen bijdragen aan een slechte lichamelijke en geestelijke gezondheid. Fysieke aanraking, zoals handen vasthouden, kan angst kalmeren voordat het te overweldigend wordt.

9. Vermindert het gevoel van eenzaamheid.

Handen vasthouden geeft op een heel directe manier het gevoel van verbondenheid.

10. Synchroniseert hersengolven.

Tenslotte ontdekten wetenschappers dat de hersengolven van een stel kunnen synchroniseren wanneer ze elkaar aanraken, en dit gebeurt sterkst wanneer ze elkaars hand vasthouden. Gesynchroniseerde hersengolven zorgen ervoor dat partners een groter gevoel van verbondenheid en empathie voor elkaar voelen. Deze emoties zijn fundamenteel voor een sterke intieme relatie. Koppels kunnen zelfs de emotie identificeren die hun partner voelt of de boodschap die hij/zij wil overbrengen door alleen aanraking. In feite is aanraking een eigen taal die door de ontvanger kan worden waargenomen en gelezen.

Muziektip

I Want To Hold Your Hand – The Beatles

https://www.youtube.com/watch?v=jenWdylTtzs

Leuk om mee te experimenteren

Oefen eens met je partner de onderstaande manieren van elkaars handen vasthouden en voel wat voor gevoelens het oproept. Je kunt dit aan elkaar vertellen.

  • Losjes verstrengelde vingers

  • Handen helemaal omwikkelen

  • Stevig vasthouden

  • In elkaar verstrengelde vingers

  • Een hand bovenop de andere hand houden

  • Ontspannen in elkaar grijpende vingers

  • Je eigen manier vinden…

Tijdens relatietherapie-sessies in onze praktijk gebeurt het regelmatig dat stellen spontaan elkaars handen vasthouden. Dit kan heel verschillende betekenissen hebben.

Wil je ook graag meer verbinding ervaren met je partner? Dan ben je van harte welkom in onze praktijk LiefdeInZicht in Enschede. Je kunt met ons gratis kennismaken (25 minuten) met aansluitend een mogelijkheid om een RelatieScan-sessie te doen (90 minuten). Voor meer informatie en je aanmelden: www.liefdeinzicht.nl