Scheefgroei in het ouderschap: als jullie kind steeds naar één ouder toe gaat en de ander negeert

 

Elk jaar in mei en juni is het weer moeder- en vaderdag. Maar voor sommige moeders is het elk weekend ‘mama voor en mama na’. Of élke schooldag of avond gaat er weer ‘niets boven papa’. Misschien geniet de favoriete ouder van de aandacht en voelt de ander zich achtergesteld en buitengesloten. Of de voorkeurouder voelt zich overvraagd, terwijl de ander de rolverdeling wel prima vindt. Of beide voelen zich ongemakkelijk, gespannen of verdrietig bij de eenkennigheid. Wat kan er aan de hand zijn?

In bepaalde ontwikkelingsfases richten jonge kinderen zich tijdelijk meer op de ouder van hetzelfde of juist van het andere geslacht. Dat is natuurlijk en nodig. Zo wil het meisje van 6 a 7 altijd ‘met papa trouwen’. Het is belangrijk voor haar ontwikkeling dat zij hierin wordt ontvangen.

Maar soms hebben kinderen een blijvend sterke voorkeur voor één van de beide samenwonende ouders. De favoriete ouder moet altijd ‘aan’ staan als er vragen of problemen zijn. Daardoor kun je overvraagd, moe en geïrriteerd raken. De afgewezen ouder voelt zich in het begin soms prima bij de ‘vrijheid’. Maar op den duur overheerst het gevoel buitengesloten, ongeliefd, minderwaardig of incompetent te zijn als het kind steeds niet begroet, benadert of reageert op de pogingen tot contact.

Redenen voor disbalans

We treffen in onze praktijk veel ouders die scheefgroei ervaren in hun ouderschap. De 4 meest voorkomende redenen waarom kinderen steeds naar één ouder toetrekken:

  1. Jullie zitten niet op 1 lijn qua opvoedstijl en de kinderen zoeken de weg van de minste weerstand, of meeste toegankelijkheid. De ene ouder vertrouwt de ander de opvoedingsrol dan vaak ook niet toe.

  2. Jullie hebben een onuitgesproken of onopgelost conflict en de kinderen vervullen daar een steunende (de ‘helper’, de ‘lieverd', de ‘bondgenoot’) of ontladende rol (de ‘aandachtszoeker’, de ‘politie-agent’ of het ‘probleemkind') in.

  3. De werk- en gezinstaken zijn onevenwichtig of te strikt verdeeld tussen jou en je partner. 

  4. Jullie hebben moeite om onderling en/of naar de kinderen toe duidelijk kaders en grenzen te bepalen, aan te geven of vast te houden.

Van kwaad tot erger

Scheefgroei vormt vooral een risico voor ouders met jonge kinderen, tussen 0 en 5 jaar oud. Zij vormen de hoogste risicogroep voor scheiding. Zij staan vaak alleen nog maar in de werk- en regelstand, waardoor je makkelijk het contact met jezelf en elkaar verliest. Als je overvraagd en moe bent, is het lastig om de ouder te zijn die je wilt. En als je je dan ook amper nog partners voelt en er alleen voor voelt staan, is de stap naar een affaire of echtscheiding kleiner.

Maar ook ouders met kinderen op de basisschool, met pubers of in samengestelde gezinnen ervaren regelmatig machtsstrijd over de opvoeding. Die verhardt meestal met de tijd. Gaandeweg ontstaan ongezonde rolverdelingen en coalities tussen ouders en kinderen in het gezin.

In extreme gevallen kunnen bondgenootschappen in het gezin leiden tot ouderverstoting, zowel binnen of na het huwelijk. Dit is vaak het geval wanneer één van beide ouders zich door de ander verraden voelt en de gevoelens van woede en verdriet die dat oproept, niet kan verwerken.

tekst van het artikel gaat verder onder de foto.

Terug naar gelijkwaardigheid en harmonie

Wij kennen de uitdagingen van ouders in de spits van hun leven en helpen hen aan:

  1. duidelijkheid over wat de balans verstoort

  2. handvatten om weer een gelijkwaardig team te vormen

  3. nieuwe verbinding en balans

Moedige ouders kijken eerst naar zichzelf als er iets wringt in de relatie met - of in het gedrag van de kinderen. Volwassenen die met hulp hun persoonlijke kwesties verwerken, geven hun kinderen de basis om later gezonde en bevredigende relaties aan te gaan. Dat is een cadeau van onschatbare waarde. Sterke partners zijn sterke ouders. En niets is een krachtiger voorbeeld, want kinderen onthouden wat ze zien en ervaren, niet wat ze horen.

Wil jij ook meer harmonie en verbinding in je gezin? Wij geven inspiratie, informatie en begeleiding. In een kennismakingsgesprek kijken we of er een klik is en wat we kunnen doen.

Plan mijn kostenloze en vrijblijvende kennismaking.

Welkom als je LiefdeInZicht kunt gebruiken.

Robin & Samadhi

LiefdeInZicht relatietherapie Twente

www.liefdeinzicht.nl | partners in bloei