Verder komen in de liefde: wanneer jouw relaties steeds weer op hetzelfde punt stranden

 
 

RelatieKwestie

“Mijn relaties stranden steeds weer op hetzelfde punt. Ik kom niet echt verder in de liefde. Hoe kan dat?"

Lees hieronder onze analyse

Samadhi
Mijn eerste vragen zouden zijn: Waar precies kom je niet verder mee? Wat betekent “verder” komen in de liefde voor jou? Wat zijn jouw behoeften en wensen in een relatie? En wat kun jij zelf doen om ervoor te zorgen dat dat ook gebeurt?

Bij stranden op hetzelfde punt is meestal sprake van een blinde vlek. Een manier van doen, spreken en/of denken waarvan je je niet bewust bent. Je kunt dit niet zien, omdat je nog niet voldoende zicht hebt op bepaalde delen van jouzelf.

Vaak heeft dit met het ‘innerlijk kind' te maken. Het innerlijk kind is een deel van jezelf dat onvervulde behoeften kan hebben. Het kan zich niet gehoord en gezien voelen of op de juiste manier benaderd.
Vaak verwachten we dat onze geliefde dit allemaal weet.

Tijdens de therapie kijken we hoe jij als kind hebt leren omgaan met het uiten van gevoelens en gedachten. En hoe je omgaat met conflict, wensen en behoeften. We kijken hoe jij jezelf inbrengt: wat communiceer je verbaal en non-verbaal en wat verwacht je van je partner? Moet die bijvoorbeeld je gedachten kunnen lezen?

Onderzoek vraagt dat je jezelf openstelt. Het helpt als beide partners daarbij stil willen staan en over spreken. "It takes two to tango” Zo kun je samen het patroon doorbreken.

Robin
Dat je dit herkent is goed nieuws, want inzicht is de helft van verandering, naast actie. Deze vraag horen we vaker van mensen die een scheiding of teleurstellende relatie(s) achter de rug hebben. Ze verlangen naar duurzame en diepe liefde en zijn moe van steeds opnieuw opbouwen en na een bepaalde tijd weer eindigen met dezelfde ruzies, verwijdering, sleur of verwijten.

Een relatie bestaat, net als een mensenleven, uit vaste fases. In elke relatiefase maak je je kwaliteiten eigen. Een overgang naar een nieuwe fase vraagt nieuwe kwaliteiten om de 'sprong' te kunnen maken.

Sommige mensen kunnen alleen versmelten. Op moment dat de overgang van deze symbiose naar eigenheid moet plaatsvinden, komen ze in de (relatie)problemen. Ze kunnen niet goed met conflicten omgaan. Anderen hebben moeite met autonomie-in-contact. Ze raken verstikt en hebben steeds weer ‘hun eigen ruimte’ nodig.

We komen hier op hechtingsthema’s, zoals bindingsangst en verlatingsangst. In het eerste halfjaar tot maximaal 3,5 jaar speelt dit nog niet op. Maar als de illusies van de idealisatiefase -de roze bril- wegvallen, gaan psychische verwondingen meespelen. Dit is waar liefde ‘echt’ kan worden.

Als je partner met jou in therapie wil is dat een goed teken. Dat betekent dat je samen ergens doorheen kunt groeien. Soms vinden mensen dat raar wanneer ze nog niet lang samen zijn. Maar het is juist heel effectief om elkaars kwetsbaarheden uit eerdere relaties en love map snel te leren kennen. Een stevig huis staat immers op een goede basis.

www.liefdeinzicht.nl | relatietherapie Twente