Samen goede ouders zijn: wat hebben onze kinderen nodig?

 
 
 

RelatieKwestie

“Wanneer ben ik nou een goede ouder?"

Lees hieronder onze analyse


Robin

Mooie en belangrijke vraag. Je bent het al! Dit is namelijk een vraag die alleen goede ouders zichzelf stellen.

Uit onderzoek naar de wat de perfecte ouder is, bleek die niet te bestaan. Kinderen komen goed terecht als zij goed genoeg-ouders hebben. Een goed genoeg-ouder heeft kortgezegd één kenmerk: de bereidheid om te leren. Dat vraagt afstemming op het kind, kijken naar je eigen gedrag en daar verantwoordelijkheid voor nemen. Goed ouderschap is geen eindresultaat maar een houding. Opvoeden is immers learning on the job.

Ouders die niet naar zichzelf kijken, projecteren dat wat zij zelf voelen, vrezen, hopen, afkeuren en nodig hebben op hun kind. Zij zien het kind door de ogen van hun eigen pijn, verlangen, frustratie of angst. En spiegelen dat terug.

Zo vormt dat het zelf-beeld van het kind, want kinderen betrekken van nature alles op zichzelf en kunnen nog niet onderscheiden en relativeren wat van de ouder zelf is. Voelt de projecterende ouder onmacht of ongenoegen? Dan is het kind zogenaamd lastig, druk, brutaal, egocentrisch, vervelend, lui of stout. Die oordelen bepalen het zelfbeeld van het kind. Het leidt tot giftige schaamte en een lage zelfwaarde.

Een ander aspect van ouderschap is de kwaliteit van jullie relatie als partners. Kinderen doen immers niet wat je zegt, maar wat jij doet. Mensen doen wat hun is voorgedaan en hoe ze zijn behandeld. Sterke partners werken samen als elkaars spiegel en steun. Ze hebben aandacht voor hun relatie, bijvoorbeeld in therapie, en belasten hun kinderen niet met hun eigen onopgeloste issues. Zij zijn een sterk team, in plaats van eenlingen die hun conflicten uitspelen via de kinderen en coalities met hen vormen. Door relatietherapie geven ze niet alleen zichzelf, maar ook hun kinderen het grootste cadeau: onbelast kunnen op- en uitgroeien tot wie ze van nature zijn.

Ouderschap is een enorme uitdaging en daar horen missers -leermomenten- volop bij. Perfect ouderschap bestaat niet, goed genoeg wel.


Samadhi

Ouderschap is de grootste taak die je als mens aangaat. ‘Goede’ ouders zijn bereid om zich in te leven in de belevingswereld van het kind. Ze kunnen het kind zien in zijn eigenheid, los van zichzelf. Dat vraagt dat ze hun eigen verwondingen en beperkingen onder ogen kunnen en willen zien. Daardoor belasten ze hun kinderen niet met eigen onverwerkte emoties.

Ze leren hun kinderen omgaan met hun emoties en hoe ze zichzelf kunnen kalmeren als ze bang, verdrietig of boos zijn. Goede ouders leren hun kinderen dat het gezond is om gevoelens te hebben en deze te delen. En om behoeften te hebben en hoe ze die moeten aangeven en benoemen.

Ook maken ze duidelijk wat gezonde grenzen zijn en hoe die aan te geven. Goede ouders leren hun kinderen hoe je problemen moet oplossen, door hen daar in het begin stap voor stap mee te helpen. Het hen eerst te laten zien en voor te doen en dan het kind te helpen het zelf te doen. Goede ouders maken van conflicten momenten van iets nieuws leren en ontmoeting en verbinding met het kind.  

Ze geven hun kind mee dat fouten maken erbij hoort en dat dat juist bij groeien en mens-zijn hoort. Dat vraagt dat zij ook als volwassene hun eigen fouten toegeven en kunnen terugkomen op zaken die ze zelf niet goed hebben aangepakt of gezegd. Goede ouders geven hun kinderen affectie in woorden, aanraking en in non-verbale communicatie. Daarin zijn ze consistent en hebben één gezicht, niet meerdere sterk wisselende gezichten.

Goede ouders geven hun kinderen vertrouwen en dat ze niet worden geliefd om wat ze doen of presteren maar geliefd worden om wie ze zijn. Zo ontwikkelen kinderen intrinsieke zelfwaarde. Goede ouders zijn 24 uur per dag beschikbaar en afgestemd op het kind en geven respons op signalen van hun kind. Dit zijn basis-ingrediënten van wat goed genoeg-ouderschap inhoudt.

Perfecte ouders bestaan. Ze hebben alleen nog geen kinderen.
— Bron onbekend

Meer lezen?

Trekt jullie kind steeds naar jou of je partner toe? En voel jij je daardoor buitengesloten of overbelast? Lees daarover hier meer.

Bekijk ook onze andere artikelen over ouderschap onder de button ‘blogs’ in de balk bovenaan de site.

Hulp nodig?

Ook meer rust in je gezin en een sterk team zijn als ouders?

Wij adviseren en inspireren je graag.

www.liefdeinzicht.nl | relatietherapie Twente