Niet met en niet zonder elkaar kunnen: hoe je stabiliteit vindt in een heftige relatie

 
 

RelatieKwestie

“Onze relatie gaat van hevige passie naar heftige ruzie. Ik verlang naar rust en stabiliteit. Hoe bereiken we dat?"

Lees hieronder onze analyse

Samadhi
Allereerst: stabiliteit en rust beginnen bij jezelf. Beiden zijn jullie 100 procent verantwoordelijk voor je eigen aandeel. Ga na wat jij hierin zelf kunt bijdragen. Welk gedrag of welke woorden die jij gebruikt, zorgen dat de vlam in de pan slaat?

Ruzie ontstaat als je beide moeite hebt om een positieve atmosfeer te behouden en intimiteit en kwetsbaarheid toe te laten.

Stellen in jullie situatie wijzen vaak naar de ander, zelf ben je ‘goudeerlijk’. Het tegendeel is waar: emotioneel drama is een manier om kwetsbare gevoelens te vermijden. Emoties en stemmingen zijn namelijk niet hetzelfde als gevoelens. Achter het hysterische of agressieve zit vaak sterke angst voor nabijheid of verlies bij beiden. Maar daarover wordt niet gesproken.

Sommige mensen denken onbewust dat intensiteit hetzelfde is als passie of liefde. Na een ruzie ben je misschien bang om elkaar kwijt te raken. Dat nare gevoel lijkt makkelijker op te lossen door ‘passie’, dan door stil te staan bij wat nodig is om het contact en vertrouwen te herstellen.

Stel je voor dat het een kabbelend watertje wordt tussen jullie, dat zou misschien ook saai kunnen worden? En wat blijft er dan nog over van de “passie”? De waarheid is dat jouw kwetsbaarheid laten zien juist heel spannend is, en blijft.

Robin
Guns ’n roses. Partners in zulke verstrengeld-vijandige relaties zijn beide heel reactief en emotioneel. Het reactieve komt doordat je beide niet weet wat van jezelf is en wat van de ander. Je betrekt alles op jezelf, het goede en het slechte. Dat maakt je afhankelijk en daardoor raak je overstuur als de ander niet geeft wat jij nodig hebt.

Het is mooi als je energiek bent, maar vuur vraagt om verantwoordelijkheid. Drama is geen passie, dat is de verwarring. Liefde is koel.

De afwisseling van gemis en verbinding, hoop en vrees kan verslavend zijn. Ondertussen lever je een uitputtend gevecht voor veiligheid. Voor het brein zijn emoties intens. Daarom blijft er amper energie over om iets op te bouwen. In zulke relaties beweegt veel, maar ontwikkelt weinig.

Het vertrouwen brokkelt af want veiligheid vraagt stabiliteit. Seks om dat weer goed te maken werkt niet. Het onderliggende conflict wordt namelijk nooit opgelost en laait steeds weer op. Zonder therapie falen deze relaties of blijven intact en de kinderen groeien emotioneel onveilig op.

Wat nodig is: verantwoordelijk, authentiek en nuchter worden. Wij helpen partners als jullie emoties reguleren, verbindend communiceren en vertrouwen bouwen. Stellen die zo bevredigende liefde vinden, willen voor geen goud meer terug naar hun eerdere ‘passie’.

Lees ook onze andere artikelen over vertrouwen en seksualiteit onder de button ‘blogs’ in de balk bovenaan de site.

www.liefdeinzicht.nl | relatietherapie Twente