Nooit ruzie in je relatie: een goed teken of niet?

 

“We hebben eigenlijk nooit ruzie.”

Die uitspraak komt al gauw op tafel bij sommige stellen die in onze praktijk komen. Maar ‘nooit ruzie’ is niet de klacht waarvoor ze komen. Dat is meer: we praten niet meer, ik voel geen verbinding, het voelt als broer en zus, huisgenoten, we hebben geen seks, ik voel geen liefde meer. Maar de crux is hetzelfde. De Contactverwijdering komt vanuit Contactvermijding. En die ontstaat vanuit Conflictvermijding.

Conflictvermijdende stellen. Ze zijn té lief en beleefd voor elkaar. Of beide partners zijn gespannen, vol met opgekropte lading. Wat ze in ieder geval niet doen: spreken over kwesties met substantie.

(tekst gaat verder onder de foto)

Deze relaties zitten vast in de (eerste) symbiotische fase, wanneer er alleen maar ‘ons’ is. Onderliggend is er angst. Angst voor verlating als ze meer zichzelf laten zien. Dus verbergen partners hun ware zelf, om geaccepteerd te worden.

De relatie wordt een contract zonder contact: smorend, saai, geautomatiseerd, gestagneerd en seksloos. Vaak binden zulke stellen op iets anders: een verslaving, een probleemkind of een depressie van één van de partners.

Het negeren van echte gevoelens en behoeftes leidt onvermijdelijk tot uitputting en depressie. De onbesproken lading stapelt zich op en wordt giftig, voor onszelf of onze partner.

Als therapeut merk je in gesprek met conflictmijders dat het snel ongrijpbaar, mistig, traag en zwaar wordt. “Dicke Luft”, zoals Duitsers zeggen. Soms sijpelt er venijn door. Voor je het weet zitten wíj hard te werken.

De uitdaging van deze partners is differentiatie: het uiten van eigen gedachtes, gevoelens, wensen en verlangens. Niet op een egocentrische of defensieve manier, maar binnen de relatie. Je gaat dealen met je eigen issues en verlangens en zoekt een ‘wij’ vanuit twee duidelijke ‘ikken’.

Wij leren deze stellen dat conflict iets anders is dan strijd. En dat eerlijke confrontatie de deur tussen verwijdering en verbinding is. Als taboes verdwijnen en partners zichzelf en elkaar ontmoeten, klaart het weer op. En komt de verdwenen levenslust terug.

#relatie #sleur #relatietherapie #samen #jezelf

www.liefdeinzicht.nl | experts in liefdevol contact