Mijn partner weet niet wat hij wil. Hoe kan ik plannen voor de toekomst?

 
 

RelatieKwestie

“Mijn partner weet niet wat hij wil. Hoe kan ik plannen voor de toekomst?

Lees hieronder de analyse van onze therapeuten


 

Samadhi

therapeut bij LiefdeInZicht

Zo te lezen is er sprake van vertwijfeling bij jouw partner over zijn levensinvulling. En daarmee kom jij zelf ook op een keuzemoment over jouw eigen plannen en wensen, die je wellicht wél helder hebt. Dit kan spanningen en twijfels geven over jullie gezamenlijke levensinvulling. Voor jou kan deze situatie een stagnerende en verlammende uitwerking hebben. Of het maakt je gefrustreerd, onmachtig of ontevreden, omdat je niet kunt leven wat jij voor je ziet.

Als jij wel weet wat je wilt, dit goed kunt benoemen en ook duidelijk voor je ziet hoe jij dit wilt realiseren, schrijf het dan eerst voor jouzelf op. Maak er eventueel een tekening of collage bij. Neem in dit beeldverhaal ook jouw partner mee. Beschrijf zo helder mogelijk welke plek jouw partner heeft in jouw toekomstvisie. Wat zie je hem doen en beschrijf ook hoe jullie met elkaar om gaan.

Je kunt vervolgens in gesprek gaan. Dit kan ervoor zorgen dat je partner inspiratie opdoet en er iets resoneert, wat ervoor kan zorgen dat hij een nieuw of ander perspectief krijgt. Maar het kan juist ook blootleggen dat jouw plannen en visie voor jouw toekomst niet past of resoneert met zijn wensen. Dat kan zorgen voor een relatiecrisis en eventueel een relatiebreuk.

Voor jouw partner kan het helpend zijn om heel bewust bij stil te staan bij de kwaliteiten die hij belangrijk vindt om te leven. Uit welke bezigheden haalt hij voldoening en op wat voor manier past dat in jouw leven? Het is op zich geen probleem om een tijdje niet te weten wat je wilt en het leven van moment tot moment te ervaren en te kijken wat er op je pad komt. Maar daar te lang in te blijven “hangen” kan ervoor zorgen dat je levenskansen en groeimomenten mist en je de gezamenlijkheid van jullie relatie verliest. Of je houdt de ander vast, alleen omdat je te bang bent om alleen de weg van ‘het niet weten wat je wilt’ te bewandelen.

Ook kan je partner door te schrijven, schilderen of een collage te maken helder krijgen wat zijn richting is. Of nagaan wat hij als kind graag deed. Maar soms is iemands eigenheid al jong in het leven verloren geraakt. Dan kan het innerlijk kindwerk helpen. Hierover delen en spreken met jou of iemand anders maakt dingen soms ook helder.

Elke keuze zorgt ervoor dat er ook dingen niét meer mogelijk zijn. Maar ook voor veel meer mogelijkheden en deuren die opengaan, die je niet had kunnen bedenken van te voren. Dus voor jullie beide geldt: doe iéts! Maak een stap, al is het een kleine stap. Je levenskoers ontdekken is niet strikt mentaal proces. Geef jezelf een ervaring, zodat je jezelf kunt ervaren en gevoelsmatig kunt toetsen wat klopt. En onthoud daarbij: als jij zelf geen richting geeft aan jouw leven, dan geeft het leven zelf wel richting. Dan wordt er een keuze voor jou gemaakt. 

 
 

Robin

therapeut bij LiefdeInZicht

Deze vraag gaat over de persoonlijke zingeving van je partner, maar raakt ook aan jullie relatie. Door zijn stagnatie is er ook geen duidelijkheid over jullie gedeelde zingeving en richting als stel. Bovendien bepaalt de emotionele toestand van de ene partner de sfeer in de relatie en het gezin.

Jij kunt wel jouw eigen plannen vormgeven en dat moet je ook doen in het belang van jouzelf, en eventuele kinderen. Maar het is belangrijk dat jouw partner zijn eigen stagnatie verhelpt.

Niet weten wat je wilt gaat eigenlijk over niet weten wie je bent. Het heeft te maken met jezelf niet goed genoeg kennen. Weten wat je wilt gaat niet over gedrag, maar over je waarden, contact met je eigenheid en een visie op wat je wilt bereiken in je leven. Over zelfkennis en zingeving dus.

Sterke stellen kennen hun gedeelde zingeving. Niet dat ze in het leven precies hetzelfde doel moeten hebben, maar hun doelen matchen en ze helpen en stimuleren elkaar daarin. Niets verbindt partners sterker dan gedeelde zingeving. Het maakt dat ze samen moeilijkheden kunnen doorstaan, ook als het uitdagend en niet leuk is in de relatie.

Zit jouw partner in een inhoudelijk dilemma waar hij niet uitkomt? Dan is begeleiding nodig. Niet om praktische oplossingen tegen elkaar af te strepen, maar om de eigen waarden te verhelderen. Die geven richting voor een vervullende levenskoers en daaruit komen passende stappen voort. Tijdelijke ‘beslissingen’ nemen fundamentele twijfels niet weg, of het nu gaat om de relatie of om andere levensgebieden.

Waarschijnlijk speelt dit al langere tijd en heb jij het de ruimte gegeven. Welke stappen heeft je partner al gezet in die periode? Zit hij in de passieve slachtofferrol of worden er concrete en zinvolle acties genomen om helderheid te krijgen? Dat betekent: deskundige steun en eerlijke feedback.

We zien ook vaak dat de gestagneerde partner in een depressie of rouwproces zit. Iets wat ze waren of hadden, bijvoorbeeld een baan, rol of doel waaraan zij hun identiteit ontleenden, is weggevallen. Hun vals positieve zelf -Hoopvolle Zelf- is gecrashed. Daaronder liggen ontkende negatieve gevoelens – het Verwonde Zelf. Die waren niet toegankelijk zolang het ideaal nog bereikbaar leek. Maar faalt dat, dan komen onverwerkte gevoelens als zwaarmoedige, negatieve, boze of trage energie vrij. Die vormen een last voor de omgeving. Gezonde expressie daarvan is de sleutel voor jouw partner om zijn eigen levenszin en energie weer te vinden. Lichaamsgerichte methodes werken daarvoor sterk.

Als zijn “Ik weet het niet” over de relatie gaat en maar blijft maar terugkomen, ondanks alle methoden die helderheid kunnen geven, betekent stagnatie vaak “Ik weet het wel, maar ik durf dat niet te erkennen”. Zo’n partner durft uit schuldgevoel geen knoop door te hakken. Ze hopen de relatie te kunnen beëindigen zonder imagoschade of schuldgevoel.

Maar pijnlijke besluiten zonder schade bestaan niet. Uitstellen of de partner uitroken en hopen dat die, of ‘het leven’, hun beslissing neemt is een emotioneel onvolwassen manier om verantwoordelijkheid te vermijden.

Jij moet je eigen grenzen helder hebben en maken en daar ook consequenties aan verbinden. De keuze is dan aan jouw partner.

Responsibility is the trademark of maturity.
— onbekend
 

Sylvia

therapeut in opleiding

Een partner die zijn of haar doelen op een rijtje heeft en duidelijk voor ogen heeft wat hij wel of niet wil, biedt veiligheid en steun. Jij hebt het gevoel dat je bij deze persoon kunt landen, en je hoeft niet in twijfel te trekken wat je partner zegt. Dit biedt rust in de relatie en een vorm van stabiliteit. Deze stabiele, veilige basis zorgt ervoor dat er juist meer spontane momenten kunnen ontstaan en meer romantiek en passie.

Maar wat als je partner die veiligheid niet biedt? Dit heeft directe invloed op het gevoel van zekerheid en passie in jullie relatie. Een twijfelende partner kan over twee dingen piekeren: over de relatie en over andere dingen dan de relatie. Het is goed om voor jezelf helder te krijgen om welke van de twee het gaat. Doe dit met een open gesprek.

Mijn partner twijfelt over onze relatie

Je partner heeft aangegeven dat hij of zij niet zeker is over jullie relatie. Dit is een bittere pil. Ga een gesprek met hem aan en onderzoek waar de twijfel ligt. Voer het gesprek met een open blik en probeer kritiek of oordeel te vermijden. Onthoud dat jij de twijfel niet kan wegnemen, dat moet je partner zelf doen. Het is belangrijk voor jou om in te zien dat je wel compromissen kan maken, maar dat je jezelf niet moet wegcijferen om de relatie in stand te houden.

Blijf in het gesprek bij je eigen gevoel en vraag je partner om duidelijkheid. Het kan zijn dat je partner dit niet kan geven, zorg er dan voor dat je goed voor jezelf zorgt. Daarnaast kan het behulpzaam zijn om voor jezelf een grens te trekken. Jij moet niet het gevoel krijgen dat je afhankelijk bent van je partners stemmingen.

Mijn partner twijfelt over andere dingen dan onze relatie

Misschien weet je partner niet wat voor keuzes hij wil maken op werkvlak. Het kan ook zijn dat er veel speelt binnen zijn familie wat hem aan het twijfelen heeft gebracht, bijvoorbeeld over de woonplek of leefsituatie. In ieder geval is de twijfel niet direct aan jou gelinkt. Maar toch heeft het impact op jouw leven. Jij wil verder met je partner en plannen maken voor de toekomst, maar door de twijfel wordt dit steeds uitgesteld. Hierdoor zijn jullie beiden gestagneerd en staan jullie stil.

Je kunt je partner vragen wat de kern van zijn twijfel is en hier samen proberen achter te komen. Dit vraagt veel van jou, omdat je je eigen behoefte aan duidelijkheid tijdelijk aan de kant zet. Daarom is het belangrijk dat er uiteindelijk wel ruimte wordt gemaakt voor die behoefte, wanneer je partner minder of niet meer twijfelt.

Sylvia Jansen (24) rondt haar studie Psychologie aan de Universiteit Twente af met een klinische Masterstage bij LiefdeInZicht. Zij is gespecialiseerd in positieve psychologie, cognitieve gedragstherapie en educatiepsychologie.



Verder groeien in de liefde?

Vrij leven, een fijne relatie of gezond opvoeden? LiefdeInZicht maakt jou expert in liefdevol contact. Daardoor bloei jij en groeien je kinderen onbelast op.


Nieuw: Thuis werken aan je relatie?

Meer begrip, aantrekkingskracht en plezier in jouw eigen tijd? Onze online Groeimodules Conflict, Communicatie, Aantrekkingskracht en Persoonlijke passie komen in 2025 online. Hoor er als eerste van!

© 2025 www.liefdeinzicht.nl | partners in bloei