Op vakantie ontstaat er vaak gedoe tussen ons. Hoe zit dat?

 
 

RelatieKwestie

“Juist op vakantie zijn er vaak meer spanningen tussen ons. Hoe zit dat?

Lees hieronder de analyse van onze relatietherapeuten

 
 

Samadhi

Veel mensen hebben de verwachting dat een vakantie vooral leuk en ontspannen moet zijn. Als deze verwachtingen niet waar worden gemaakt dan ontstaat er “gedoe”. Daarom is het goed om -voordat je aan de vakantie begint, op reis gaat, naar een camping of thuis blijft- met elkaar de tijd nemen om uit te spreken welke verwachtingen je hebt van de vakantie.

Zo weet je beide welke wensen en verwachtingen de ander heeft. Als jullie ouders zijn, is het ook goed om de wensen en verwachtingen van jullie kinderen te horen en te kijken hoe je daaraan tegemoet kan komen.

Maak een plan hoe je de vakantie gaat invullen. Welke dingen gaan jullie doen, alleen of samen? Kijk wat je krachtbronnen zijn: waarvan laad je echt op? Wil je ontspannen, cultuur snuiven, avontuur beleven, inspiratie opdoen, actief zijn, lezen? Hoe ziet een dag er uit? Wat is een fijne balans? En wat vinden de kinderen leuk om te doen, alleen, met één en met beide ouders?

Je kunt ook elke dag, bijvoorbeeld in de ochtend, bij elkaar komen en overleggen hoe de dag eruit ziet. Een vaste dagstructuur kan goed helpen om gedoe te voorkomen. Als jullie niet zo in elkaar zitten en vooral willen laten ontstaan wat wil ontstaan, dus je eigen flow volgen, is dat prima. Als jullie dat beide prettig vinden, zal dat niet veel onvrede teweeg brengen. Maar als één van beide wel een duidelijke dagstructuur nodig heeft en de ander niet, zul je hier ook een middenweg in moeten vinden. Ook verschil in dag- en nachtritme, het zijn in een andere omgeving, reisziekte, heimwee enzovoort kunnen belastend zijn. Bespreek deze dingen van te voren met elkaar. Afstemming is het sleutelwoord!

 

Robin

In reclames en in ons hoofd is vakantie alleen maar geweldig, maar gedoe in de vakantie komt heel veel voor. Vakantie is verandering. En verandering is stress. Je bent namelijk niet in je gewone omgeving, hebt geen routines, bent ineens veel samen, er is minder ruimte en privacy. Jullie zelf, en ook de kinderen, komen vaak uit een extra drukke periode, moeten weer nieuwe prikkels verwerken en aarden.

En dan zijn er nog de overspannen verwachtingen van palmstranden, cocktails, quality time en totale ontspanning. Ondertussen blijft via email of WhatsApp de onrust van het dagelijkse (werk)leven binnenkomen. En als je dan rustige tijd met elkaar hebt, komen oude onopgeloste kwesties en spanningen boven. Wees dus realistisch en mild naar jezelf en elkaar.

Onduidelijkheid is een grote bron van spanning. Probeer rust te scheppen waar mogelijk. Maak vooraf samen een plan. Zet jouw intentie voor de vakantie. Kijk naar ieders verwachtingen, wensen en behoeftes, ook van de kinderen. Check bij iedereen waar je naar uitkijkt, waar je tegenop ziet en wat je voor elkaar kunt doen en laten om er een toptijd van te maken. Verdeel de taken duidelijk en passend bij wat ieder kan dragen en waarmaken. Spreek af hoe je omgaat met potentiële stoorzenders, zoals werkmail en sociale media. Een (basaal) plan helpt je paradoxaal genoeg om los te laten. Het geeft meer ruimte dan compleet op de bonnefooi leven.

Maar plan niet alle tijd vol. Plan bewust ruimte in, lege tijd waarin niets moet en dingen kunnen ontstaan. Lummeltijd. Vakantie komt van Latijnse vacare, wat ‘vrij’ en ‘oningevuld’ betekent. Geef jezelf de ruimte echt los te koppelen van thuis en te acclimatiseren. Plan prikkelvrije dagen in zonder email en sociale media van thuis. Laat ruimte voor spontane wensen en ontdekkingen.

Bedenk ook wat je in het ergste geval gaat doen. Wat als jullie gedoe krijgen dat escaleert? Spreek een woord af waarmee je aangeeft minimaal 20 minuten afstand te nemen om jezelf te reguleren, je zenuwstelsel te kalmeren en weer objectiever naar de situatie en je eigen aandeel te kijken. Als je gaat piekeren, ga dan bewegen, wandelen, zwemmen, hardlopen. Zet je boosheid of angst om in beweging. Ontmoet elkaar daarna weer en erken wat je anders had willen doen, zeg sorry. Staar je niet blind op het probleem, maar op wat belangrijk is voor eenieder en wat je daarvoor nodig hebt. Deel je verzoek in plaats van je klacht. Zo beperk je de verloren vakantietijd door conflict.

Goede vakantie!


En als de vakantie voorbij is…

⛺️ Niet alleen vertrek, maar ook je terugkeer van vakantie is een overgang die stressvol kan zijn. Afstemming, een plan en rituelen helpen om ook weer goed thuis te komen.

5 landingsvragen voor jezelf, je partner en kinderen

🔸 Wat was jouw mooiste (her)ontdekking op vakantie?
🔸 Wat neem je mee naar huis of wil je thuis veranderen?
🔸 Wat laat je graag achter op je vakantieplek?
🔸 Waar kijk je het meest naar uit van thuis of wat waarder je opnieuw?
🔸 Wat is jouw beste overgangsritueel?

Meer lezen?

Een ruzie of onenigheid goed herstellen doe je zo.

Je relatie boosten in plaats van je socials doe je zo.

Je emotionele partner kalmeren doe je zo.

Je partner een goede tijd bezorgen doe je zo.