Mijn partner is niet eerlijk. Hoe kan ik hem of haar vertrouwen?

 
 

RelatieKwestie

“Mijn partner is niet eerlijk. Hoe kan ik hem of haar vertrouwen?

Lees hieronder de analyse van onze relatietherapeuten

 
 

Samadhi

Eerlijkheid is een heel belangrijk thema in een liefdesrelatie. Je hebt vertrouwen nodig om eerlijk te durven zijn. Bij ‘eerlijk’ staat in het woordenboek: openhartig en zonder leugens of bedrog. Eerlijk staat gelijk aan betrouwbaar. Als er eerlijkheid is, groeit het vertrouwen. Dat is de deur naar veiligheid en intimiteit. Eerlijkheid is kortom het goud van de relatie. 

Mensen liegen om verschillende redenen. Niet alleen om bewust de waarheid te verbergen maar vaak ook omdat ze zich niet veilig genoeg voelen om eerlijk te zijn. Er is bijvoorbeeld giftige schaamte of een negatief zelfbeeld. Als reactie hierop kiest de persoon voor vluchtgedrag (liegen). Dit werkt voor de korte termijn, maar geeft uiteindelijk veel spanning en onrust.

Als één of beide partners oneerlijk zijn, kan dat op verschillende manieren uitwerken in jullie contact. Is er transparantie van beide partners naar elkaar toe, dan geeft dit energie, je voelt nabijheid en verbinding. Dat is waar te nemen in je lichaam, maar ook in je denken. Er is een soort helderheid en kalmte, misschien ook vreugde. 

Als iemand iets verzwijgt of niet de juiste informatie vertelt, dan is dit waarneembaar in de vorm van spanning in je lichaam of een soort mist in je hoofd. Je kunt er verward van raken of vermoeid gevoel van krijgen. De waarheid niet (laten) kennen kost ontzettend veel psychische energie.

Wat je als oneerlijk ervaart verschilt per persoon. Het gaat over wat jouw waarden en normen zijn en die van de ander. Het is goed om daarover afspraken te maken. Als iemand gewetenloos is en moedwillig liegt of informatie achterhoudt, is deze persoon niet betrouwbaar en kun je hier geen veilige en oprechte verbinding mee aangaan.

Soms vermijden beide partners een lastige of pijnlijke realiteit. Ze willen iets niet weten over zichzelf, de ander of de relatie. Ook dit is oneerlijkheid en houdt een situatie in stand die echte intimiteit en vertrouwen belemmert. Er zijn dan geen conflicten, maar ook geen emotionele en lichamelijke intimiteit. Vaak wordt de leugen levensgroot, in de vorm van (herhaaldelijke) affaires. Je ontkomt er als stel uiteindelijk niet aan. Oneerlijkheid heeft vroeg of laat een hoge prijs.

 

Robin

In principe is er maar één relatieprobleem en dat is oneerlijkheid. Waarom? Eerlijkheid schept transparantie. Transparantie schept vertrouwen. Vertrouwen schept veiligheid. Veiligheid schept verbinding. Verbinding schept intimiteit. Intimiteit schept weer eerlijkheid, transparantie enzovoort. Dat is hoe sterke relaties worden gevormd.

Vertrouwen is geen keuze, concept of lippendienst. Het is een geleefde en dus beleefde ervaring. Kortgezegd: het is er of het is er niet. Vertrouwen ontstaat doordat intenties, woorden en daden in overeenstemming zijn. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Eerlijkheid dus. Zeggen ‘Je moet me vertrouwen’ is misplaatst. Daden spreken luider dan woorden.

We verknallen het allemaal wel eens of voldoen niet aan onze eigen standaard. Dat is vaak ook niet eens het probleem. Het probleem is wanneer we er geen verantwoordelijkheid voor willen nemen. We maken vaak mee onze praktijk dat de ene partner zwaarder tilt aan het verbergen van een misstap door de andere partner, dan aan de misstap zelf. Het middel oneerlijkheid is erger dan vrijwel alle kwalen.

Vaak heeft in een relatie oneerlijkheid te maken met de relatiefase waarin een koppel zich bevindt. Ze durven de confrontaties niet aan uit angst, voor conflicten, voor verlies of voor wat de pijn of emoties van de ander in henzelf losmaakt. Met onze hulp leren ze dat in een veilige setting. Sommigen liegen uit schaamte of angst, anderen uit gewoonte, weer anderen om hun gang te kunnen blijven gaan. Er kan ook sprake zijn van pathologisch liegen.

Eerlijkheid is trouwens iets anders dan botheid. Er zijn ook situaties waarbij eerlijkheid juist het vertrouwen schaadt. Als iets de ander alleen maar kwetst en het is voor jou of voor de relatie niet belangrijk, dan is er geen reden om dat in te brengen. Dat gaat niet over liegen maar over tact. Sommige partners provoceren hun partner om ‘eerlijk’ te zijn en hun negatieve zelfovertuigingen te bevestigen, zodat ze drama of pijn kunnen activeren. Het is eerlijker om aan die spelletjes niet mee te werken.


Meer lezen?

Meer over vertrouwen opbouwen lees je hier.

Meer over herstel na ontrouw lees je hier.