Superhelden spreken hun partners liefdestaal!

 

Een bekend relatieprobleem: je hebt het gevoel dat jíj juist veel bijdraagt aan de relatie, maar je krijgt daarvoor weinig waardering van je partner. En je partner - die ervaart precies hetzelfde! Die wederzijdse onvrede leidt tot (stille) verwijten, spanningen en verwijdering. Het probleem en de oplossing is waarschijnlijk jullie liefdestaal…

Als puber speelde ik urenlang het videospel Super Mario. Met rode duimpjes en de tong uit de mond loodste ik de goedgemutste loodgieter langs vijanden en barrières. Op weg naar de prinses uit pixels die hij moest redden. Raakte je een vijandelijk wezen of stortte je in een ravijn, dan verloor je je leven.

Maar er waren ook superkrachtelementen, die verstopt zaten in stenen. Een hart gaf Mario een extra leven. Een ster maakte hem tijdelijk onoverwinnelijk. Mijn favoriet was de paddenstoel die superkracht gaf; Mario werd er letterlijk dubbel zo groot van.

supermario.jpg

Ook in de relatie heb je zulke power-elementen. Die noemen we de liefdestalen. Een liefdestaal is de specifieke manier waarop we ons geliefd voelen en waardoor we sterk worden en groeien, in onszelf en naar elkaar toe.  

Die liefdestaal is voor elke partner anders. De Amerikaanse relatietherapeut Gary Chapman onderscheidt er vijf:

  • Positieve woorden (complimenten geven, begrip, empathie, bemoedigen, humor)

  • Lichamelijk contact (aanraken, omhelzen, knuffelen, stoeien, seks)

  • Praktische steun (ontzorgen of hulp bij klussen, huishouding, vervoer, administratie, kinderen)

  • Samen-zijn (samen dingen doen, kwalitijd met elkaar doorbrengen)

  • Verrassingen (spontane acties, initiatief nemen, cadeau’s)

Hoewel ze allemaal prettig kunnen zijn, springt er voor ieder persoon vaak één of twee uit.  Jouw voorkeurstaal is vaak de vorm van liefde die je vroeger thuis kreeg, of juist moest ontberen. 

In de therapie vragen we partners hoe ze denken dat de liefdestaal-top 5 van hun partner eruit ziet. Dat geeft bij navraag regelmatig verrassende uitkomsten. En vervolgens vragen we wat ze meestal voor hun partner doen. En dan blijkt vaak dat we geneigd zijn onze partner de vorm van liefde te geven die we zélf zouden willen ontvangen. Dus onze eigen voorkeurstaal; immers, dat is ons begrip van ‘liefde’.


Hij regelt praktisch alles om haar te plezieren, maar zij wil veel liever eens tijd echt sámen.

Zij raakt hem vaak aan, maar voor hem zijn positieve woorden veel belangrijker.

Hij komt met verrassingen aanzetten, maar zij zou liever eens een diepergaand gesprek voeren.


Het gevolg: twee partners die veel geven, maar waarvan weinig aankomt. Een bron van relatiefrustratie, want zowel de gever als de ontvanger voelt zich niet erkend en gewaardeerd. Partners bereiken elkaar niet. Men vermoedt onwil, maar er is een liefdestaalprobleem.

Weten wat de liefdestaal van je partner is, helpt: je weet hoe je je partner pleziert, steunt en voedt. En je weet ook wat je beter kunt laten. Stel dat iemands liefdestaal positieve woorden is, dan verwonden klachten, verwijten en verbale agressie deze persoon sterkt. Terwijl een ander scherpe woorden snel vergeet, maar absoluut niet tegen negeren of langdurige lichamelijke afstand kan.

In alle gevallen kun je maar beter een hart, ster of paddenstoel achter de hand hebben…

————————————————————————————————————

Relatievraag: Welke 1 of 2 van de 5 liefdestalen zijn jouw grootste liefdesboosters?  En weet je ook welke die van je partner zijn? Check dit bij elkaar; je zou wel eens verrast kunnen worden!

Leestip: Gary Chapman – De Vijf Talen van de Liefde

Muziektip: Stef Bos – De Taal van Mijn Hart (Hier op YouTube)

Kun je hulp gebruiken bij begrip, waardering of communicatie? www.liefdeinzicht.nl