Tranen zeggen alles. Maar wat eigenlijk?

 

"Als iemand van je houdt, dan spreekt die je naam anders uit. Je weet gewoon dat jouw naam veilig is in zijn mond." 

Billy, vier jaar oud, met zijn definitie van liefde

(Bron: Houd me vast - dr. Sue Johnson)



Of het nu komt doordat de herfst nu echt is begonnen of dat er veel spanning in de lucht hangt door de corona-situatie. Afgelopen week werden er veel tranen gehuild in onze praktijk. Alsof de regen en wind nog meer uitnodigden tot het laten stromen van verdriet en het naar buiten laten komen van pijn, teleurstelling en machteloosheid. Er zijn namelijk dagen dat er veel meer woede en afkeer naar buiten komt bij mensen. Deze week waren het opvallend veel tranen. 

Mensen die bij ons om hulp vragen, bevinden zich niet bepaald in een vrolijke fase van hun leven. Dat is een gegeven. Gelukkig zijn deze mensen bereid om begeleiding te vragen bij hun relatieproblemen. Wij zijn er dan voor hen. We willen hen zo goed mogelijk ondersteunen in een tijd van onzekerheid en angst.

(tekst gaat verder onder de foto)

Als je met relatieproblemen te maken hebt dan kan het aanvoelen alsof alle grond onder je voeten verdwenen is. In een mensenleven zijn relaties van levensbelang. Als je na een behoorlijk aantal jaren huwelijk of relatie te maken krijgt met overspel of een relatiebreuk dan kun je dat vergelijken met een ongeluk. Voor veel mensen is de impact erg groot. Van ons vergt dit zorgvuldigheid en geduld om beide partners te begeleiden op een manier die voor hen werkt. Dit is niet altijd mogelijk helaas. Soms is de verwijdering te groot geworden en is er geen weg terug. De weg terug naar wat er eens was. Een gevoel van veilige verbondenheid. Dan vloeien er veel tranen van rouw en ook woede om het verlies.

In andere situaties, als men bereid is om het gevecht te staken en de wapens te laten vallen, gebeurt het dat men huilt van opluchting en nieuwe hoop dat men elkaar niet zal verliezen. Er komt dan ruimte voor kwetsbaarheid. Ook als er een doorbraak is gekomen in het elkaar weer kunnen zien en horen. Dan is er vergeving en begrip over en weer. Maar ook begrip voor zichzelf, de eigen levensweg en geschiedenis. Eindelijk is het dan zover dat niet gehuilde tranen kunnen vloeien, tranen van het verstopte innerlijk kind. 

Wij geven in onze trajecten ook aandacht aan het innerlijk kind-deel. We zien dit als een belangrijk aspect van de relatietherapie die wij aanbieden. Als je jouw geschiedenis, eigen kracht en kwetsbaarheid kent, ken je jezelf. Een relatie met een ander begint in eerste instantie bij jezelf, dus is het goed als je jezelf goed leert kennen. Als beide partners deze weg van zelfreflectie willen afleggen is er goede kans op herstel, heling en groei in de relatie.



Wil je graag ondersteuning voor jouw relatie? Dan ben je van harte welkom in onze praktijk. Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek van 30 minuten. Dit is gratis. Na deze 30 minuten kun je verder gaan met een betaalde sessie (RelatieScan) van 90 minuten. In deze sessie kunnen we helder krijgen wat er speelt en wat er in jullie situatie nodig is.

Samadhi en Robin | LiefdeInZicht, Enschede

www.liefdeinzicht.nl