Waardering in je relatie: zo geef jij een compliment dat de ander vleugels geeft

 

Waardering is de brandstof van goede relaties. Het gebrek eraan noemen we minachting.

Een gebrek aan waardering:
๐Ÿ”บ is met 96% zekerheid de grootste voorspeller van scheiding
๐Ÿ”บ kost blijvende partners gemiddeld 5 levensjaren en gezondheidsproblemen
๐Ÿ”บ is de hoofdreden voor affaires

Regelmatig tanken is nodig.

โ€œDank je!โ€ of โ€œGoed gedaan!โ€ zijn relatieversterkers.

Maar een รฉcht goed compliment heeft 3 ingrediรซnten in de mix:

โœ… een voorbeeld: wat de ander concreet deed
โœ… een statement: het positieve gevoel dat jij daardoor kreeg
โœ… de bonus: wat de bijdrage van de ander voor jou betekent
 
Als ik zie hoe rustig jij reageerde op zijn nare opmerking in dat gesprek (๐ฏ๐จ๐จ๐ซ๐›๐ž๐ž๐ฅ๐), dan bewonder ik je stabiliteit (๐ฌ๐ญ๐š๐ญ๐ž๐ฆ๐ž๐ง๐ญ). Dat zou mij niet lukken, je bent een voorbeeld voor mij. (๐›๐จ๐ง๐ฎ๐ฌ)

Ik voelde me geliefd (๐ฌ๐ญ๐š๐ญ๐ž๐ฆ๐ž๐ง๐ญ) toen jij afgelopen dinsdag de kinderen overnam toen ik zo moe was en het niet meer zag zitten (๐ฏ๐จ๐จ๐ซ๐›๐ž๐ž๐ฅ๐). Dat gaf mij de steun in de rug en hielp mij erdoor. Dank je! (๐›๐จ๐ง๐ฎ๐ฌ)
 
Doordat jij vasthield in die onderhandeling hebben we de beste prijs voor onze keuken (๐ฏ๐จ๐จ๐ซ๐›๐ž๐ž๐ฅ๐). Jij liet je niet manipuleren en dat vind ik echt knap (๐ฌ๐ญ๐š๐ญ๐ž๐ฆ๐ž๐ง๐ญ). Daardoor kunnen we nu extra op vakantie met de kinderen. Dank je voor wat je voor ons gezin doet! (๐›๐จ๐ง๐ฎ๐ฌ)
 
Gezien worden is balsem voor de ziel.
Bevestiging geeft je vleugels. En het beschermt je relatie. Sterke stellen geven elkaar 5 keer meer positieve reacties dan negatieve.

Schep daarom een cultuur van waardering in plaats van kritiek.

Tip!

Geeft je partner (of jezelf, collega of kind) vandaag of morgen een top-compliment (met een voorbeeld, een statement en de bonus), live uitgesproken of geschreven, via WhatsApp of een briefje. Kijk wat dat doet.

Kies een onderwerp dat belangrijk voor jou is, maar liever nog: voor de ander. Is dat een karaktertrek, ambitie, uiterlijk, iets in het ouderschap, sociaal contact, werk, school of een praktische taak?

Meer over de liefdestaal van je partner of kind hier.
 
www.liefdeinzicht.nl | partners in bloei