Mijn partner wil vooral tijd alleen, ik meer tijd samen: wat te doen?

 
 

RelatieKwestie

“Mijn partner wil vooral tijd alleen, ik meer tijd samen. Wat te doen?"

Lees hieronder de analyse van onze relatietherapeuten

 
 

Samadhi

De sleutel is duidelijke afspraken maken. En creatieve oplossingen zoeken die recht doen aan de behoeften van beide partners. Dat neemt onrust en onvrede weg.

Beide partners moeten zich kunnen vinden in de afspraken die ze maken. Dat is voor ieder stel anders. Iedere oplossing is goed, als die voor jullie beide goed (of acceptabel) is.

Dat vraagt dat je beide coöperatief onderhandelt. We noemen dat ook wel de tweepersoons-mindset. Je zoekt dan naar win-win oplossingen. In goede tijden lukt dat alle stellen wel. In moeilijke tijden zie je dat alleen sterke stellen die wederkerigheid blijven volhouden.

Zwakkere stellen vervallen in stress in een éénpersoons-mindset. Zij gaan concurrend onderhandelen (winnen-verliezen). Het is dan ieder-voor-zich. Maar als steeds één partner zich niet voldoende gekend voelt, ontstaat er een klimaat van ontevredenheid over en weer. Hierdoor groei je uit elkaar.

Een tweepersoons-mindset betekent niet dat je alles samen moet doen, maar dat je wel beiden zorg draagt voor de relatie. Je cultiveert de bereidheid om te doen wat je normaal niet geneigd bent om te doen. Bijvoorbeeld een paar keer per week of per maand iets samen doen of je partner alleen tijd gunnen. Dit is de meest succesvolle manier om met verschillende wensen om te gaan.

Tip voor de partner die tijd alleen wenst

Afstand is niet hetzelfde als ruimte. Ruimte is afstand nemen bínnen de verbinding en pro-relatie. Afstand is ruimte zoeken buiten de verbinding en anti-relatie. Vaak is er dan een onuitgesproken conflict, dat juist aangegaan moet worden.

Tip voor de partner die tijd samen wenst

Focus niet alleen op hoeveelheid tijd maar op de inhoud ervan. Kijk wat quality time is, voor jullie beide. ‘Snelladen’ is soms de enige optie voor stellen in de spits van het leven.

 

Robin

We zien bijna altijd bij stellen dat de ene partner meer gericht is op contact en de ander meer op zelfstandigheid. In principe is dat een goede match, want een relatie vraagt beide kwaliteiten: autonomie én verbinding. Ik én wij. Problemen ontstaan vaak bij levensdruk, door conflicten, kinderen, ziekte, werkstress of verhuizing. Ieder valt dan terug op zijn eigen relatiestijl.

De meer zelfstandige partner (vermijder, distancer, of het ‘eiland’) voelt zich veiliger op zichzelf en verwerkt stress in rust. Dit is een langzame breinprocessor, die tijd op zichzelf nodig heeft. Als kind werd hem of haar meestal niet veel gevraagd. Of emotionele uitingen werden vervormd of misbruikt door een emotioneel veeleisende ouder. Deze partner heeft zo geleerd het (op zich)zelf te doen. De ongezonde neiging is over-onafhankelijkheid of bindingsangst.

De andere partner (ambivalente, claimer, of de ‘golf’) voelt zich juist veilig in verbinding en reguleert stress via contact en praten. Dit is een snelle breinprocessor, vaak expressiever en impulsiever. Meestal was er in het gezin van herkomst soms wel en dan weer geen ouder beschikbaar. Deze partner heeft regelmatige bevestiging nodig. De ongezonde neiging is over-afhankelijkheid of verlatingsangst.

Eilanden hebben een rijk innerlijk leven, maar openen zich niet snel. Het vraagt respect, geduld en ruimte voordat zij zich veilig genoeg voelen. Zij hebben moeite om ‘in’ contact te gaan. Golven zijn vaak juist direct en intens, omdat zij ervaren dat zij altijd -tevergeefs- moeite moeten doen om iets van de ander te krijgen. Zij hebben juist moeite om ‘uit’ contact te gaan.

Inzicht in elkaars stijl is de sleutel tot begrip. En voorkomt de typische negatieve relatiespiraal waarin het eiland onbewoond raakt en de golf een tsunami wordt.

Tip voor eiland en golf

Jullie oplossing ligt in het midden. De golf heeft duidelijkheid en respons nodig voor veilig contact. De sleutel voor het eiland is dus actief initiatief nemen in communicatie en meer zelfexpressie. Het eiland heeft ruimte en respect nodig voor veilig contact. De sleutel voor de golf is dus meer zelfredzaamheid, geduld en zelfbeheersing.

Kortom: doe beide meer datgene waar je partner zo goed in is! Met die houding kom je ver, omdat 95 procent van alle praktische relatieproblemen -tijd, geld, spullen, huishouding- in wezen gaat over een gebrek aan veilige verbinding.


Meer lezen?

Wil je weten hoe je je partner snel tevreden kunt stellen? Leer elkaars liefdestaal hier.

En waarschijnlijk gaan jij en je partner ook precies omgekeerd met stress om. Leer daarover hier.

Bekijk onze andere relatie-artikelen onder ‘blog’ in de balk bovenaan de site.

Hulp nodig?

Ook meer afstemming en prettige verbinding in je relatie?

Wij adviseren en inspireren je graag.

Robin & Samadhi

www.liefdeinzicht.nl | relatietherapie Twente