Ik kan de lieve complimenten van mijn partner niet aannemen. Waarom is dat?

 
 

RelatieKwestie

“Ik kan de lieve complimenten en waardering van mijn partner niet aannemen. Waarom is dat?

Lees hieronder de analyse van onze relatietherapeuten

 
 

Samadhi

Dat je moeite hebt om complimenten aan te nemen, kan verschillende oorzaken hebben. 

Een ervan is dat het soort complimenten dat je partner jou geeft, niet aansluit bij wat jij als positief ervaart. Hij of zij geeft bijvoorbeeld complimenten over hoe jij omgaat met situaties op je werk. Maar jij zou veel liever horen over jouw zorgzaamheid naar jullie kinderen of naar je partner toe. Of je wordt blijer van complimenten over je manier van kleden, omdat je juist hier veel aandacht aan besteedt. Dan voel je je daarin gezien. Het gaat in dit geval om het leren spreken van dezelfde liefdestaal.

Het kan ook zijn dat complimenten zo worden gebracht, dat ze in jouw oren niet als compliment klinken, maar als een boodschap die bedoeld is om je te manipuleren. 

Dit gebeurt vooral als er een gebrek is aan vertrouwen. Stel, jullie hebben een half uur geleden een ruzie gehad en je partner heeft je onvriendelijke woorden toegeschreeuwd. Het is dan niet vreemd dat je vervolgens een compliment niet kunt aannemen. Het snel afwisselen van negatieve en positieve woorden werkt verwarrend en duidt niet op een stabiele relatiesituatie.

Of je hebt het idee dat je partner het compliment maakt, omdat hij of zij een indirecte agenda heeft die niet transparant is. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met het subtiel afdwingen van seks, geld of gedrag met vleierij. In deze gevallen is het versterken van stabiliteit, transparantie en vertrouwen de sleutel.

Complimenten van je partner niet kunnen aannemen, kan ook te maken hebben met een negatief zelfbeeld. Een lief compliment raakt je dan op een punt waar jij juist negatief over jezelf denkt. Daardoor kun je het compliment niet toelaten en ontvangen. Het wekt dan ongemakkelijke gevoelens in je op, zoals schaamte.

Hoewel je misschien ergens wel weet dat het compliment positief is bedoeld, is jouw eigen overtuiging over jezelf sterker. Als deze negatieve zelfovertuigingen erg sterk zijn, kan daar geen compliment van anderen tegen op. In zo’n situatie is het goed om hulp te zoeken bij het versterken van je zelfbeeld.

 

 

Robin

Wij zien regelmatig stellen waarvan één van beide partners complimenten van de ander niet aanneemt. De gever vat dit op den duur op als een afwijzing. Hij of zij zal stoppen met het uitdelen van complimenten, om zichzelf het vervelende gevoel van ongenoegen of onbegrip te besparen. 

Mannen in onze praktijk proberen hun partner vaak tevergeefs duidelijk te maken dat ze haar echt prachtig, zorgzaam, capabel en lief vinden. Maar zij ketst de positief bedoelde woorden af of reageert zelfs beledigd. Zijn goede bedoelingen worden niet gezien of verkeerd opgevat. Dat geeft frustratie of wanhoop.

Vrouwen in onze praktijk voelen zich vaak buitengesloten omdat hun partner weinig aanneemt. Hij heeft het idee dat hij alles zelf moeten kunnen, vanuit een overtrokken idee van onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Hij laat dan weinig toe en staat hij niet open voor haar erkenning. Zij voelt zich daardoor niet betrokken en ontvangen.

Onderliggend gaat dit meestal over hoge normen en eigenwaarde. Het compliment past niet bij jouw (onder- of overschatte) zelfbeeld. Dit zelfbeeld is sterk gevormd door ideeën en normen vanuit je omgeving. Vooral van je ouders, maar ook van leeftijdgenoten, kerk en media. Door hun ogen kijk je naar jezelf.

Complimenten afweren kan ook een onbewust overgenomen gewoonte zijn uit je gezin van herkomst. Een reflex. “Ach welnee, ik zie er niet uit.” of “Wat is daar bijzonder aan, dat is toch niks om trots op zijn?“ Zo is dat ‘gewoon’.

Waardering is echter balsem voor onze ziel en brandstof voor de relatie. Het geven van complimenten is een vorm van wederzijdse positieve uitwisseling. Het versterkt de verbinding tussen de gever en ontvanger. Zowel een compliment geven als ontvangen maakt namelijk het bindings- en knuffelhormoon oxytocine en het gelukshormoon serotonine aan in het lichaam. Dit geeft een goed gevoel. Als er afwijzing komt, dan gebeurt het tegenovergestelde.

Waardering niet aannemen is net zo pijnlijk als het niet uitgesproken worden ervan. Realiseer je dat complimenten afweren een destructieve gewoonte is die negativiteit en verwijdering in je relatie schept. Hoe nobel of bescheiden het ook mag lijken. Het toelaten van de invloed van je partner is belangrijk. Complimenten neem je beter niet voor lief, maar voor liefde. Soms is het tijd om kritisch te worden óver je zelfbeeld in plaats van op jezelf.


Meer lezen?

Goed waardering geven doe je zo:

Waardering in je relatie: zo geef je een compliment dat de ander vleugels geeft.

Zelfwaarde ontwikkelen in je relatie werkt zo:

Zelfwaarde en relaties: moet ik eerst van mezelf houden om van mijn partner te houden?

Je beide waardevol voelen in de relatie en daarbuiten? Wij begeleiden stellen naar waardering voor zichzelf en elkaar.

www.liefdeinzicht.nl | partners in bloei