Drank in je relatie: gezelligheid of gelazer?

Drank. In de prachtige kerstreclames van dit moment symbool van ontspannen samen-zijn. Alcohol laat ons sprankelen en geeft gezelligheid. Klinkende glazen, verbinding ten top. Dat raakt aan ons diepste verlangen. Het ideaal, zo lijkt het.

Wij zien in onze praktijk een andere kant. Drank als smeermiddel voor stroeve emotionele verbinding, als demper van lastige gevoelens en opvuller van leegte. Met drank op komen partners dichterbij elkaar. Alleen zijn ze er zelf niet meer helemaal bij. Dat geeft een twijfelachtige afdronk: was dit, of is de dagelijkse omgang nu echter?

Anderen laten onder invloed onderdrukte spanningen los. Partners durven elkaar eindelijk 'de waarheid' te vertellen. Conflicten escaleren in hoogoplopende ruzies met verbaal en soms fysiek geweld, omdat bewustzijn, zelfcontrole en helderheid ontbreekt. Ontremd verwonden partners elkaar. De drank werkt wel uit, de beschadiging van het vertrouwen helaas niet.

Stellen leven door, maar vroeg of laat komt de ontnuchtering van hun ‘normaal’. Want vaak is drinkgedrag een herhaling van wat je van huis uit kent. De relatiekater komt na sluipende jaren of na een excessief moment. Vertrouwen en respect gaan verloren. Soms herstellen stellen en komt er een ‘frisse’ start. Soms niet meer. Dan wordt een andere reclame waar: Overmatig drankgebruik maakt kapot wat je lief is.

Voorzichtige feestdagen gewenst...

#drank #knallen #zuur #ruzie #relatietherapie #echtgezellig