Waarom jij niet uit je relatiepatroon komt

 

"Het is ongelooflijk dat we dit niet veel eerder hebben gedaan! Dat we dit zó lang zelf hebben zitten uithouden/negeren/proberen..."

Shock en opluchting, dat is regelmatig de reactie als stellen merken hoe snel je met deskundige hulp wel verder komt. Als je eenmaal De Waanzinnige Drempel Die Relatietherapie Heet hebt genomen, natuurlijk...

De oorzaak? Ons automatische brein, waardoor we maar blijven doen wat we gewend zijn te doen. Een neiging die ons in het dagelijks leven veel energie bespaart, maar in relaties niet goed uitpakt.

Want als partners kom je erdoor in vaste patronen en rollen met elkaar. De oorspronkelijkheid en sprankeling van de beginnende liefde is verloren geraakt, plots of sluipenderwijs. En je vraagt je af: hoe?

(tekst gaat verder onder de foto)

Iedere relatie begint met een initiële verliefdheidsfase. Deze duurt ca. 6 maanden tot maximaal 3 jaar. In die fase worden partners door hormonen en positieve projecties van nature naar elkaar toegetrokken en is er veel moeiteloze interesse, betrokkenheid en goodwill. Als deze dragende verliefdheid (door sommigen ook wel romantische psychose genoemd ;) is uitgewerkt, krijgt bewuste liefde een kans om te groeien. Juist in die fase neemt bij partners de automatische brein-interactie het over.

Voor mensen met sterke flight-automatismen betekent dit dat zij zich niet (meer) echt kunnen geven en binden, en de achterdeur altijd open houden. Ze groeien dus, meestal na dezelfde korte of langere tijd, 'uit elkaar' en hun relaties stranden. 

Mensen met freeze-automatismen blijven wel in de relatie, maar hun spontaniteit, eigenheid en persoonlijke groei stolt en ze komen terecht in sleur en pragmatische relaties. De relatie als ‘vorm’ blijft, maar ze verliezen daarbinnen de aansluiting met zichzelf - en elkaar.

Mensen met sterke fight-automatismen tot slot bijten zich vast en hebben instabiele en destructieve relaties, die een (verslavende) cyclus van drama en verzoening genereren, maar op termijn uitputten.

Herken jij deze patronen, en wil je ze doorzien en ontstijgen?

De clou: zet -graag eerder dan je zou denken- jouw autopiloot eens uit en wissel jouw bank een avond in voor de onze.

Bankhangen bij ons geeft energie!

Maar pas op: een nieuw liefdesleven samen is dichterbij dan je denkt ;)

Robin & Samadhi 
www.liefdeinzicht.nl