Relatietherapie kostbaar? Probeer eens een scheiding (of doe niks)!

 

Zomervakanties zijn Risky Business voor je liefdesleven. Een slagveld voor relaties. Want na de zomervakantie piekt het aantal stellen dat uit elkaar wil gaan maximaal. 

Wat te doen: Weggaan, Werken of Wachten?  

Optie 1: Weggaan

Voor familierechtadvocaten breken de gouden tijden weer aan. De jaarlijkse scheidingspiek ligt traditiegetrouw in september. Mensen proberen het nog te redden met een vakantie. Maar weken op elkaar aangewezen zijn geeft vaak het laatste zetje.

En dan is het gedaan met de vakantiestemming. Twee tot vijf jaar lang zullen deze partners gemiddeld bezig zijn om emotioneel en financieel te herstellen van hun relatiebreuk. 

Een nieuwgevonden liefde biedt ook al niet veel soelaas, want 75 procent van de liefdesrelaties na een echtscheiding mislukt. De reden:onopgehelderde (en dus) terugkerende issues en patronen. Alles wat niet gezien is, blijft onvermijdelijk terugkomen. Dat is een therapeutische wet.

Optie 2: Werken

Therapie kost een fractie van een echtscheiding en levert altijd meer op. Of je nu bij elkaar blijft of niet. Het doel van relatietherapie is immers niet blijven, maar meer levensgeluk! Als het kan samen, als het moet alleen. 

Soms is er meer herstel en verbetering mogelijk dan je zelf zou denken. Veel partners hebben weliswaar lang geploeterd en veel geprobeerd maar kennen elkaars (en hun eigen!) gebruiksaanwijzing nauwelijks.

Soms is het vertrouwen onherstelbaar beschadigd. Dan is het tijd voor een nieuwe stap. 

Partners die zichzelf zo snel mogelijk de beste toekomst gunnen, beperken met therapie de emotionele restschade voor henzelf, hun nieuwe co-ouder en kinderen. En ze vergroten hun kans op een toekomstige liefdesrelatie die wel vervult. 

Optie 3: Wachten

En wat als ik nou gewoon eens even niks doe? 

Wachten op betere tijden is een natuurlijke menselijke reactie.

Maar bij relatieproblemen werkt de tijd helaas in je nadeel. Je verliest kostbare tijd en kwaliteit van leven. Want de emotionele erosie tast ondertussen ongemerkt de diepere lagen van je zelfwaarde en je vermogen tot verbinding aan. En die zijn onbetaalbaar.

Wat je ook doet, heb een goede (na)zomer! 

P.S. Onze praktijk blijft open ;)

Robin Pater & Samadhi van Deutekom | relatietherapeuten

www.liefdeinzicht.nl | 06 15 33 39 63 | info@liefdeinzicht.nl