Oud zeer in je relatie: inslikken of uitspreken?

Oude koeien, die moet je niet uit de sloot halen volgens het gezegde.. Maar ja, een sloot vol koeien stroomt niet echt lekker door. En het gaat op den duur behoorlijk stinken, als de drek tot aan je nek staat. Oude koeien, ze zijn welkom in onze praktijk…

Soms wordt gedacht dat stellen die geen ruzie maken, een goede relatie hebben. Maar: No issues, no truth... Stellen die -nog- met elkaar discussiëren, zijn meestal veel beter af dan vermijdende stellen die hun frustraties ontkennen of dan moegestreden koppels die onverschillig worden. Op de scheidingsladder begeven zij zich echt in de rode zone. Ruziënde stellen missen weliswaar ook communicatievaardigheden, maar ze zijn vaak nog wel betrokken bij elkaar. Woede is gefrustreerde liefde.

De gevel van vermijdende stellen mag nog een tijdje staan, het fundament van hun relatie is in verval. Het is dan een kwestie van tijd tot één van beide partners er op een dag klaar mee is of 'plotseling' verliefd wordt. Dit is de wake up-call.

Juist stellen bij wie alles 'goed' was, blijken in therapie veel oud zeer met zich mee te dragen. Ze hebben sloten vol oude ontevreden koeien, wiens geloei niet meer te vermijden is. Vaak hebben deze partners van jongsaf geleerd dat ze zich beter niet uitspreken. Dat conflicten bedreigend zijn, dat vuile was ook binnenshuis uit den boze is, en dat het geen zin heeft om terug te kijken. Ze kiezen voor pseudo-harmonie en durven niet echt eerlijk te zijn met elkaar, bang voor afwijzing. De prijs die je daarvoor betaalt is ingeboete levenskracht en dofheid.

Wij brengen het gesprek opgang, helpen met opschonen en leren ze de kracht van directe communicatie. Het blijft voor ons iedere keer weer indrukwekkend om zwijgende stellen in de loop van een paar sessies helder en spontaan te zien worden, als ze echt durven worden met zichzelf en elkaar.

Klantquote deze week: "Sjonge, wát een bevrijding om zonder een stal vol oude koeien op mijn schouders te leven!"

Relatietherapie: loeigoed.