We love to make love work

Op 14 februari dit jaar stonden wij Robin en Samadhi (Iris) in de krant Tubantia met een uitvoerig interview over onze relatietherapiepraktijk LiefdeInZicht. Bij het artikel was kleurrijke foto geplaatst. Op deze foto zie je ons in onze werkruimte beide een driedimensionaal hart vasthouden. We zitten voor een schilderij, dat in onze praktijk hangt. Daarop is de blauwe zee geschilderd met een ruige lucht van donkere en grijze wolken, het zandstrand is licht van kleur waardoor de sfeer toch ruim aanvoelt. Het schilderij heeft naast de rustgevende werking van zand en zee, iets dreigends in zich, net als het leven zelf zou je kunnen zeggen. Een relatie is soms kalm en soms stormachtig. Er zijn wisselende getijden en weersgesteldheden, in onszelf en tussen ons. Alles ontvouwt zich binnen het kader van de relatie. Daarom vinden we het ook goed passen bij het werk dat we doen. 

Voordat we zover waren, om in vol ornaat en met trompetgeschal en tromgeroffel in de krant te verschijnen, hebben we samen een hele weg afgelegd. In de drie jaar daarvoor volgden we beide intensieve trainingen in lichaamsgerichte(psycho)therapie, relatietherapie, psychopathologie, hechtingsstijlen, innerlijk kindwerk en ontwikkelingspsychologie. Ik reisde een paar maal naar Athene om mij daar zes dagen onder te dompelen in de bezielende lessen van mijn lerares Vedanta Aspioti. Robin en ik reisden regelmatig samen naar Den Haag en Amsterdam om ook daar intensieve groepslessen van Vedanta bij te wonen. Om therapie aan anderen te geven is het belangrijk om eerst te onderzoeken wat je eigen wonden en drijfveren zijn. 

Dit samen te doen heeft onze eigen relatie een andere, verdiepende dimensie gegeven. We hebben meer begrip voor onze en elkaars eigenheid gekregen. Daardoor kunnen we elkaar steun geven die aankomt. Door verbeterde communicatie verliezen we minder energie aan ruis en frustratie. We hebben geleerd om eerlijker te strijden voor wat er toe doet voor ons. En we genieten steeds meer van de alledaagse momenten samen, maar ook als we alleen zijn. We hebben minder nodig om meer te genieten.


Het werken met andere stellen geeft ons veel voldoening. Het geven van relatietherapie is een heel boeiend vakgebied waarin er elke dag veel te ontdekken is. Juist het complexe van (onbewuste) relatiedynamieken spreekt ons aan. Op deze manier leven we wat voor onszelf van grote waarde is: onze onderzoekende geest de ruimte geven en in dienst stellen van andere mensen.  

Hartegroet, Samadhi (Iris) van Deutekom en Robin Pater | praktijk LiefdeInZicht

Robin Pater1 Comment